FAQs: Resultater og videre forløb

NÅR JEG HAR FÅET FORETAGET EN TEST, HVAD GØR JEG SÅ?
Når du har fået resultaterne af din test er det vigtigt, at du henvender dig til en ernæringsekspert, der kan hjælpe dig med en kostplan, der eliminerer de fødevarer, du har testet positivt for. Her kan Genarrayt også være behjælpelig. Det kan være meget svært at sammensætte en ny diæt på egen hånd, uden indgående viden om, hvad der kan erstatte de fødevarer, du skal eliminere.
JEG HAR FÅET MANGE POSITIVE RESULTATER. HVORDAN ELIMINERER JEG DEM ALLE?
Hvis du har testet positivt for flere forskellige ting, kan det være svært at skulle eliminere store mængder fødevarer fra din kost, uden at vide, hvad du kan erstatte dem med. Her anbefaler vi, at du tilser en diætist, der kan hjælpe dig med en kostplan.
HVAD BETYDER DET, AT JEG HAR MANGE POSITIVE RESULTATER?
Potentielt kan du lide af syndromet ‘Leaky Gut’. Du skal derfor tilse en ernæringsekspert, der kan hjælpe dig med at sammensætte en ny kostplan, så dine symptomer forsvinder.
SKAL JEG UNDGÅ DISSE FØDEVARER RESTEN AF MIT LIV?
Nej. Når du har elimineret de fødevarer, du har testet positivt for, skal du undgå dem i minimum 3 måneder. Oplever du en bedring i forhold til dine symptomer, kan du begynde gradvist at indlemme disse fødevarer i din kost igen. Du bør introducere 1 fødevare ad gangen, med et interval af 4 dage, før du introducerer en ny fødevare igen. Hvis du ikke oplever tilbagefald, kan du fortsætte med at indtage denne fødevare. Det kan være behjælpeligt at benytte en fødevaredagbog, mens du re-introducerer disse fødevarer til din kost. Hvis du ikke oplever en forbedring indenfor 3 måneder, kan du antage, at disse fødevarer ikke er årsag til dine symptomer.
SKAL JEG ELIMINERE DEN BESTEMTE FØDEVARE FULDSTÆNDIGT, ELLER KAN JEG INDTAGE DEN EN GANG IMELLEM?
Den mest effektive metode er at eliminere fødevaren fuldstændigt fra din kost. Så længe den stadig figurerer i dit fordøjelsessystem, vil du vedblive at producere antistoffer, og så vil dit immunsystem reagere. Fødevarer indenfor samme familie bør også undgås.
JEG ER PÅBEGYNDT AT ELIMINERE BESTEMTE FØDEVARER FRA MIN KOST, OG NU HAR JEG DET MEGET VÆRRE. ER DETTE NORMALT?
Det er en almindelig reaktion indenfor de første par dage, at man får det værre, når man eksluderer fødevarer, fordi kroppen reagerer på det der kaldes ‘withdrawel-type’. Denne fase overstås dog efter et par uger.
ER DET NØDVENDIGT AT BLIVE TESTET IGEN EFTER NOGLE FÅ MÅNEDER?
De fleste mennesker har ikke brug for en re-test, men hvis du gerne vil testes igen, anbefaler vi, at der går 12 måneder fra den første test. Hvis dine symptomer forbedres og du har haft held med at re-introducere fødevarer i din kost igen, er der ikke grund til en ny test.
HVIS JEG HAR UNDGÅET BESTEMTE FØDEVARER FRA MIN KOST OG GERNE VIL HAVE DISSE TESTET, HVOR LANG TID SKAL DER SÅ GÅ, FØR EN NY TEST?
Du skal have introduceret disse fødevarer i minimum 7 dage før en test. Hvis du dog bemærker en voldsom tilbagegang i dine symptomer som konsekvens af re-introduktion, bør du stoppe med at indtage disse fødevarer med det samme, og antage, at du stadig er intolerant overfor dem.
HVORFOR FØLER JEG NOGENGANGE UMIDDELBAR FORBEDRING EFTER AT SPISE EN FØDEVARE, JEG BØR ELIMINERE?
Nogle mennesker føler en umiddelbar forbedring efter indtagelse af fødevarer, de reagerer på. Dog vil symptomerne vende tilbage, hvis du fortsætter med at indtage fødevaren. Konsekvensen kan være afhængighed af den bestemte fødevare, hvilket igen gør det sværere at eliminere den. Dette kan afhjælpes ved en streng eliminering over 3 måneder.
ER DET NØDVENDIGT AT ELIMINERE FØDEVARER INDENFOR SAMME FAMILIE?
Det er anbefalet, at hvis du reagerer positivt overfor en bestemt fødevare, at eliminere alle fødevarer indenfor samme familie, medmindre du specifikt har testet negativt overfor disse.
JEG HAR FÅET AT VIDE, AT JEG SKAL ELIMINERE 'X' FRA MIN KOST, MEN JEG HAR IKKE INDTAGET DENNE I ÅREVIS. HVORFOR HAR JEG TESTET POSITIVT PÅ DEN?
Dette kan skyldes at du enten a) har indtaget fødevaren gemt i andre fødevarer (det er vigtigt, at undersøge varedeklarationen først) eller b) at du har indtaget fødevarer indenfor samme familie, på hvilke du så reagerer positivt.

 

 

Genarrayt Diagnostic Laboratory

Symbion Science Park
Fruebjergvej 3
2100 Kbh Ø

+45 22920009