FAQs vedr. den tekniske og kliniske proces

Skal jeg fylde kapillarrøret helt op med blod?
] Ja, det er tilrådeligt at fylde røret helt, da dette giver den nøjagtige mængde blod, der kræves til testen. Hvis du ikke fylder røret, er det muligt at et positivt resultat vil være svagere end det burde være på grund af en større fortynding af blodprøven.
Jeg har svært ved at indsamle nok blod til at fylde kapillarrøret. Hvad skal jeg gøre?
 Hvis der ikke er tilstrækkeligt blod til at fylde kapillarrøret, og begge de medfølgende lancetter er blevet anvendt, kan det være nødvendigt at ringe til Genarrayt for at få en udskiftning tube og lancetter. Det er vigtigt at sørge for, at dine hænder er varme og at du har masseret din prøvefinger omhyggeligt før anvendelse af lancetten. Tør fingeren med en antiseptisk klud og lad den tørre helt. Hold lancetten fast mod fingeren, før du stikker med lancetten. Få en god dråbe blod frem på fingeren, før du sætter kapillarrøret mod dråben at opsamle blodet. Det kan være lettere at tage blodprøven med hjælp fra en ven.
Skal blodprøven tages på et bestemt tidspunkt af dagen?
 Nej, kan prøven tages på ethvert tidspunkt af dagen.
Vil anden medicin påvirke resultatet?
Immunosuppressiva der generelt gives efter en organtransplantation vil reducere immunsystemets evne til at generere antistoffer. Høje doser af steroider vil også påvirke antistof-produktionen. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte din læge.
Hvad er et IgG?
IgG står for immunoglobulin (G). Immunglobuliner er en klasse af proteiner, der fungerer som antistoffer produceret af immunsystemet som reaktion på fremmedlegemer ind i kroppen. Der findes flere forskellige typer af immunoglobuliner, men IgA, IgE, IgG, IgM er den mest kendte.
Hvad er et antistof, og hvad er forskellen mellem IgG og IgE antistoffer?
Et antistof er et specialiseret protein produceret af kroppens immunsystem, når fremmede stoffer (såsom virus, bakterier og toksiner) indtager kroppen. De produceres af særlige hvide blodlegemer kaldet B-lymfocytter som et forsvar mod disse fremmede stoffer. IgE-antistoffer er en type antistof, der hyppigst findes i huden, i næsen, luftveje og lunger, og produceres normalt i klassiske allergier. IgG antistoffer er den type af antistoffer, Genarrayt tester. Det er vist i flere undersøgelser, at hvis de fødevarer, der producerer høje IgG-niveauer elimineres fra kosten, kan symptomerne reduceres.
Hvorfor forårsager fødevarer en IgG-reaktion?
Generelt nedbrydes fødevarer under fordøjelsen i deres enkeltdele fx aminosyrer, glycerider osv. Disse passerer ufarligt gennem tarmenene og ind i blodbanen. I nogle tilfælde er små fragmenter af delvist fordøjede eller ufordøjede fødevarer i stand til at passere gennem tarmvæggen og ind i blodbanen, hvor de identificeres af immunsystemet som værende “fremmede”. Immunsystemet reagerer ved at lave antistoffer (IgG).
Hvorfor forårsager et høj IgG-antistof niveau symptomer?
Når en fødevare får kroppen til at producere høje niveauer af IgG vil disse antistoffer, kombineret med proteinen i maden, danne en “antigen-antistof-kompleks”. Disse komplekser fjernes normalt af andre celler i immunsystemet. Men hvis immunforsvaret er overbelastet, bliver disse uopløselige molekyler deponeret i vævet, og forårsager kronisk inflammation og den efterfølgende produktion af symptomer.
Er det muligt at have høje IgG-niveauer og ikke opleve symptomer?
Ja, nogle mennesker har høje IgG-niveauer over for visse fødevarer, men har ingen symptomer. Dette er muligvis på grund af, at deres immunsystem er yderst effektivt til at fjerne antigen-antistof-komplekserne, før de har chance for at blive deponeret i vævet og give problemer.
Hvad er Leaky Gut syndrom?
Hos nogle patienter, får betændelse eller irritation på tarmenes slimhinde delvist fordøjet mad til at sive ud gennem huller mellem cellerne i tarmvæggen, og ud i blodbanen. Denne tilstand kaldes oversat til dansk “utæt tarm syndrom”, og patienter med denne tendens har typisk høje niveauer af antistoffer overfor flere fødevarer. Symptomerne på Leaky Gut Syndrom er mange og varierede, og omfatter: mavesmerter, halsbrand, søvnløshed, oppustethed, angst, glutenallergi, underernæring, muskelkramper og smerter, dårlig motion tolerance, madallergier.
Skal en Leaky Gut repareres, før disse fødevarer kan spises igen uden symptomer?
Ja. Det anbefales, at du konsulterer en ernæringsekspert, der kan rådgive dig, for at kurere en utæt tarm.

 

 

Genarrayt Diagnostic Laboratory

Symbion Science Park
Fruebjergvej 3
2100 Kbh Ø

+45 22920009