Om Fødevareintolerance

Fødevareintolerance er lidt af en skjult folkesygdom. Det er endnu ikke så kendt, da kun ganske få forskere i Danmark og i udlandet er opmærksomme på fænomenet. Mange mærker allergilignende symptomer, men allergitesten og blodprøverne viser intet, så vi går hjem med uforrettet sag. Eksem, diarre, mavesmerter, oppustethed, hovedpine, ledsmerter. Ikke på en gang, og ikke alle symptomer hos en person, men det er problemer, som kan gøre hverdagen besværlig.
Der kan være flere årsager til fødevareintolerance. Man kan for eksempel være overfølsom over for et stof på molekyleplan. Man kan også mangle et enzym, der skal til for at nedbryde en bestemt fødevare. Overfølsomhed udvikles typisk, hvis man i en periode har spist meget ensidigt. Der skal en vis mængde af den pågældende fødevare til fremkalde en reaktion. Symptomerne kan være mavesmerter, diarré, kløende udslæt, løbende næse eller hovedpine/migræne, menstruationsforstyrrelser, forstoppelse og andre tarmrelaterede problemer, nedsat immunforsvar som problemer med bihulerne og gentagne forkølelser, generel træthed, vægtproblemer, nedsat sexlyst og hudlidelser lige fra akne til psoriasis.

Hvorfor får man fødevareallergi eller -intolerance?
En fødevareallergi eller intolerance kan både være arvelig eller et resultat af ens livsstil. Forældre med allergi kan være disponeret for at få børn med allergi. Problemerne kan også være opstået tidligt i barndommen: for tidligt fødte børn får hyppigere allergi, da tarmsystemet er mere umodent, end ved et fuldbårent barn. Et spædbarn, som ikke bliver ammet i mindst 6 måneder, vil have øget risiko for allergi, fordi tarmsystemet endnu udvikles, når fremmede proteiner kommer ind i kroppen. Senere i livet kan gentagne behandlinger med antibiotika, brug af p-piller samt feber, influenza og forgiftninger øge risikoen for allergi og intolerance.

Laktose
Når vi skal nedbryde mælkesukker (laktose), skal vi bruge enzymet laktase. Hvis dette enzym ikke findes i kroppen, kan mælkesukkeret ikke nedbrydes ordentligt. Det kan eksempelvis være det, der skaber problemer for børn, der får modermælkserstatning eller anden mad, der indeholder mælkesukker. Voksne kan også have problemer med at nedbryde mælkesukker.

Genarrayt Diagnostic Laboratory

Symbion Science Park
Fruebjergvej 3
2100 Kbh Ø

+45 22920009